travel-insurance-bag

Velike avanture sa sobom nose i velike rizike. Ne dopustite da vam ove prijetnje zdravlju pokvare gušte dalekih putovanja.

BAHAMI
Prijetnja: Dengue groznica – potencijalno smrtonosna virusna infekcija koju prenose komarci
Opasne zone: Tropska i suptropska područja
Spriječite to: Nosite zaštitnu odjeću, upotrebljavajte repelente protiv komaraca te spavajte u sobi koja ima mreže za komarce ili je klimatizirana. Ako tijekom boravka imate vrućicu i sumnjate na dengue, posjetite liječnika. Izbjegavajte nesteroidne lijekove protiv bolova i upale kao što su andol i ibuprofen: oni mogu uzrokovati krvarenje.

MEKSIKO
Prijetnja: Proljev – crijevni problemi koje uzrokuju kontaminirana hrana ili voda za piće.
Opasne zone: Bilo gdje – od proljeva oboli gotovo svaki drugi putnik u međunarodnom prometu, kaže američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju.
Spriječite to: Klonite se vode iz slavine, leda, sirovog i loše ispečenog mesa, salata te neoguljena voća i povrća. Rukama ne dirajte lice. Za svaki slučaj pitajte liječnika može li vam prepisati antidijaroik loperamid.

AFRIKA
Prijetnja: Shistosomijaza, parazitska bolest iz crvolikog parazita koji uđe u vaše tijelo i leže jaja koja doputuju do vaših unutarnjih organa.
Opasne zone: Najviše riskirate na jugu Afrike i u supsaharskoj zoni, ali i na Bliskom istoku, Aziji i Južnoj Americi.
Spriječite to: Nemojte piti vodu niti se kupati u rijekama, jezerima i potocima.

INDIJA
Prijetnja: Malarija – potencijalno smrtonosna bolest koju prenose komarci malaričari, oni koji imaju tendenciju bosti noću.
Opasne zone: Afrika, Središnja i Južna Amerika, dijelovi Azije, južni Pacifik, Karibi i istočna Europa.
Spriječite to: Prije nego što krenete na putovanje razgovarajte o riziku obolijevanja od malarije sa svojim liječnikom ili nazovite epidemiologe u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Kad ste ondje, čuvajte se komaraca.

FRANCUSKA
Prijetnja: Ospice – vrlo zarazan virus koji uzrokuje vrućicu, šmrcanje, suzenje i karakterističan osip.
Opasne zone: Bilo gdje na svijetu, pa tako i u Europi, napose u Francuskoj i V. Britaniji, gdje nema kazni ako roditelji ne cijepe svoje dijete, pa se lani proširila zaraza.
Spriječite to: Vjerojatno ste u djetinjstvu cijepljeni protiv ospica, no vaša djeca možda nisu pa se pobrinite da pobožno slijedite kalendar cijepljenja.

BRAZIL
Prijetnja: Žuta groznica – virus koji prenose komarci, bolest može biti smrtonosna.
Opasne zone: Tropski dijelovi Južne Amerike, supsaharski dio Afrike
Spriječite to: Provjerite u HZJZ-u idete li na krizno mjesto. Ako je tako, razmislite o cijepljenju (za neke se zemlje i morate cijepiti). I zaštitite se od komaraca ne samo zbog ove bolesti, nego i zbog malarije i dengue groznice.

Komentiraj

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas unesite vaše ime ovdje