Home Blog Kako me očarao šarmantni šeik?

Kako me očarao šarmantni šeik?

3428 views

Ako ste na prvu zamislili tamnoputog nabildanog Arapa koji svoje čari skriva iza tradicionalne bijele nošnje ne mogu vas kriviti, ali u ovom slučaju ipak se radi o malom šarmantnom gradiću zvanom Sharm el Sheikh.

Prva destinacija u našoj jednomjesečnoj avanturi bio je ovaj gradić smješten uz obalu Crvenog mora. Sharm el sheik poznat je kao odmaralište na južnom Sinaju u Egiptu i nismo očekivali previše osim poštenog odmora jer smo znali da nas nakon toga čeka naporan put u Južnu Ameriku. Kako to obično biva u životu što manje očekuješ to se više iznenadiš (pozitivno) pa je tako bilo i ovaj put.

Treba vam svega nekoliko sati da biste pobjegli na kraljevski odmor ovakvog tipa i najlakši način je da letite povezanim letom preko Istanbula sa Turkish Airlinesom.

Kad kažem kraljevski odmor onda to mislim u svakom smislu te riječi. Osim visokih mjera sigurnosti koje Sharm el Shekih potpuno izdiže iznad nekih drugih dijelova te države on krije mnogo avanturističkih izleta i „cool“ mjesta. Ono što je iznimno bitno je da je omjer cijene i kvalitete i više nego opravdan. Zapravo nikada nisam doživjela takav „ultra all inclusive tretman“ kao u hotelu Rixos Seagate za tu svotu novca, jednostavno savršeno. Zaboraviš da si ikada morala peglati, kuhati, čistiti i ostale manje nam drage aktivnosti jer te ovi resorti totalno razmaze i to je u redu jer mi to zaslužujemo.

ŠTO SVE POSJETITI U SHARM EL SHEIKHU!

1. RIXOS SEAGATE HOTEL

Ako imate mogućnosti ovo je hotel broj jedan u Sharm el Sheikhu. Osim prekrasnih palmi, privatne plaže i nekoliko bazena ovaj hotel vam uz „ultra all inclusive“ uslugu nudi još sedam različitih vrsta restorana, igraonicu za djecu koja ima kino (to vam govorim kako biste zamislili o kakvoj se igraonici radi) , saunu, teretanu s privatnim trenerom i prekrasne sobe kao i cijeli ambijent hotela i još mnogo stvari koje preporučujem da otkrijete sami. Jedini problem je taj što se ovdje vrlo lako nabaci koja kila jer je hrana savršena, a baklavi nitko ne može odoljet.

2. SOHO SQUARE

Obavezno posjetite Soho trg koji se proteže na nekoliko tisuća kvadratnih metara i nudi ogromnu količinu sadržaja za sve generacije. Ovdje možete pronaći sve, od običnih restorana do „fine dininga“, lokala gdje se puši Shisha, igraonica za djecu, high fashion brendova i hotela pa čak i klizalište iako je cijelu godinu temperatura oko 30 stupnjeva Celzijusa. Još jedna posebnost ovog mjesta su skulpture okićene lampicama koje svijetle 360 dana, a svake godine radi se jedna izmjena lampica koje se posebno dizajniraju baš za tu prigodu.

3. ADRENALINSKA VOŽNJA QUADOVIMA U PUSTINJI

Adrenalin je ono što nas pokreče, a ovdje ga neće nedostajati. Nikada se nisam vozila na quadu, a pogotovo ne u pustinji tako da je ovo bilo odlično iskustvo. Osjećala sam se kao pravi super junak dok sam stiskala gas s turbanom na glavi. Nešto kao „brzi i žestoki“ u arapskoj verziji. Krajolik kroz pustinju je bio predivan,a na jednom dijelu smo posjetili izvorne šatore beduina koji i dan danas žive tradicionalno.

4. FARSHA MOUNTAIN CAFE LOUNGE

Jedno od najljepših mjesta u Sharm el Sheiku je orijentalni „kafić“ smještan unutar planine Farsha. Sve je uređeno na tradicionalni način pa osim veselih boja ćilima i predivnog ambijenta ovdje možete popiti odličnu kavu ili pušiti Shishu i k tome još uživati u izlascima i zalascima sunca koji su predivini. Čim smo sjeli konobar je pred nas stavio male snackove. Od sitno nasjeckanog voća, do njihovog tradicionalnog prepečenog kruha kojeg jedu kao chips i ostalih „zaraznih“ grickalica poput kikirikija. Zaista smo uživali u pogledu i atmosferi, ali i različitosti koju nam je ponudila orijentalna kultura.

5. AL SAHABA DŽAMIJA SMJEŠTENA U STAROJ GRADSKOJ JEZGRI POZNATOJ PO BAZZARU

Predivno remek djelo je ova džamija smještena u staroj gradskoj jezgri. Sagrađena je 2011. godine i zbilja ostavlja bez teksta. Osim toga, ovdje se nalazi i tržnica slična istanbulskim bazzarima. Možete se cjenkati i kupiti raznorazne suvenire ili „fake“ robu, što vam srce poželi. Osim toga mi smo probali sok od šećerne trske koji se radi tako da se ti dugi štapovi s oguljenom korom stavljaju u neku vrstu cjediljke samo malo veće u ovom slučaju. Bilo je zaista ukusno.

6. OTKRIVANJE KORALJA

Crveno more u Sharm el Shekhu poznato je po prekrasnim koraljima koje možete posjetiti ako bookirate jedan od izleta sa podmornicom. Osim nezaboravnog iskustva vožnje u podmornici vidjet ćete prekrasne koralje i raznorazna jata riba. Podvodni svijet je uvijek bio tajna i misterij, a ovdje ćete moći vidjeti barem djelić.

7. LOKALNO STANOVNIŠTVO

Ono što nikako ne smijem izostaviti je gostoprimstvo i srdačnost svih Egipćana koje smo susreli. Ljudskost izumire, ali ovo mjesto obiluje iskrenim osmjesima i željom lokalaca da se osjećate kao kod kuće. Skoro svi prčaju engleski, a oni koji ne, pričaju očima i srcem pa ćete se lako sporazumjeti.

Ovdje je nekoliko stvari koje sam ja uspjela vidjeti u tek nekoliko dana i nadam se da će vam slike poslužiti kao inspiracija da što prije spakirate kofere i odletite u nove avanture.

O SHARM EL SHIKHU
– NALAZI SE U EGIPTU NA OBALNOJ STRANI CRVENOG MORA
– OKO 75.OOO LJUDI
– SLUŽBENI JEZIK JE ARAPSKI, ALI ENGLESKI UČE OD VRTIĆA PA JE ŠIROKO RASPROSTRANJEN
– VALUTA: EGIPATSKE FUNTE. 1 KUNA JE SKORO 3 EGIPATSKE FUNTE
– SHARM EL SHEIKH NEKADA NAZIVAJU I „GRAD MIRA“ ZBOG BROJNIH MEĐUNARODNIH KONVENCIJA KOJE SU TAMO ODRŽANE
– TROPSKA KLIMA, TOPLO VRIJEME CIJELU GODINU
– RAS MUHAMMAD NACIONALNI PARK JE NAJPOZNATIJA DESTINACIJA ZA RONJENJE I VODENE AKTIVNOSTI
– NAAMA BAY PRIRODNA UVALA, MNOGO BAROVA I RESTORANA JE OVDJE SMJEŠTENO
– TURISTI IZ SHARM EL SHEIKHA ČESTO ODLAZE NA DVODNEVNE ILI JEDNODNEVNE IZLETE U CAIRO JER JE SHARM EL SHEIKH SIGURAN PA TAMO ODSJEDAJU, A RADE IZLETE DO PIRAMIDA I OSTALIH ATRAKCIJA U CAIRU