Home Blog Naše putovanje u Pečuh

Naše putovanje u Pečuh

10990 views

Mađarska državna turistička agencija WOW HUNGARY me je zamijetila kao svjetskog putnika s velikim brojem followera na našim prostorima, pa me je pozvala da napravim za njih promotivni video iz nekog dijela Mađarske koji sam odaberem. Odlučio sam se za Pečuh jer tamo još nisam bio. Odluka je bila vrhunska, ovaj peti grad po veličini u Mađarskoj me je oduševio svojom arhitekturom i dugom poviješću, a njegova okolica je prava poslastica za sve željne ugodnog boravka u prirodi, bilo da je to aktivni odmor na obroncima planine Mecsek, bilo da je to opuštanje uz jedno od četiri jezera u tom kraju.

Put automobilom od Zagreba do Pečuha je nekih tri i pol sata, a od Osijeka samo sat i pol. Smještaj smo našli u okolici Pečuha, na jednoj prekrasnoj farmi s konjima, 10 kilometara od centra. Četiri noći smo platili 400 eura.

.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Pečuh

Pečuh je peti grad po veličini u Mađarskoj, no glavno je sveučilišno središte s više od 34 tisuće studenata koji žive u tome gradu. Tu je osnovano jedno od najstarijih sveučilišta Srednje Europe. Grad osvaja svojim secesijskim fasadama, ali i starijim građevinama, crkvama i džamijama. U Pečuhu se osjeća kozmopolitski duh, presijecanje raznih kultura, a UNESCO mu je 1998. godine dodijelio i nagradu “Grad mira” zbog promicanja manjinskih kultura. Sve to se osjeća u ovome gradu i vrlo je ugodan za boravak. Njegove ulice su odlična kulisa za super fotografije. Najpoznatija ulica Király, koja se pruža od glavnoga trga Széchenyi, pješačka je zona bez tramvaja, a njome dominiraju šarmantni restorani, mali kafići, terase s tendama… U njoj se krije slastičarnica Caflisch koja je otvorena davne 1789. godine.

Pet crkava

Sam grad su u srednjovjekovnim spisima vodili pod imenom Quinque Basilicae, odnosno “pet crkava” zato što se pri njegovoj gradnji koristio materijal pet starih katoličkih crkava. Nijemci i Slovaci ga i danas tako zovu (prevedeno dakako na svoj jezik). Naša verzija imena je izvedena iz jednog dokumenta s početka 13. stoljeća, gdje se spominje “put u Pecs” odnosno “Pechyut”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Pečuška katedrala

Jedna od najvažnijih građevina u Pečuhu je katedrala sv. Petra i Pavla. Gradnja joj je započeta u 11. st., na temeljima ranokršćanske bazilike. U 16. stoljeću su je osvojili Turci i jedan njezin dio pretvorili u džamiju, a stoljeće kasnije su je Mađari vratili u svoj posjed. Mijenjala je svoju vizuru kroz stoljeća, od gotike do današnjeg neoromaničkog stila. Dugačka je 70, a visoka 60 metara.

Trg Széchenyi

U samome srcu staroga grada nalazi se glavni trg nazvan po mađarskom političaru iz 19. stoljeća, Istvánu Széchenyiju. S njega vodi dvanaest ulica u raznim smjerovima i kojom god se uputili nećete pogriješiti. Ulice su mješavina dinamike i mira. I najpoznatija ulica grada, Király, sjecište svih gradskih događanja i vreve, polazi s ovoga trga.

Islamska arhitektura u srcu grada

Središnja zgrada na glavnome trgu je nekadašnja džamija paše Kazima, a današnja crkva Blažene Djevice Marije. Ovo je najbolje očuvan primjerak islamske arhitekture u Mađarskoj. Na ovome je mjestu prije provale Turaka stajala gotička crkva sv. Bertalana. Turci su je srušili gotovo do temelja, te podigli džamiju koja je uspjela preživjeti požare, ratove i zub vremena. 1956. godine ova građevina dobiva današnji oblik, a tik do minareta postavljeno je zvono nekadašnje crkve sv. Bertalana.

Na glavnom trgu nalazi se i kip Trojstva koji pokazuje razorno stanje nakon kuge i danas zbog konteksta u kojem živimo ponovno ulazi u fokus. Turisti ga češće posjećuju i slikaju. Ovo nije jedina skulptura na ovome trgu. 1956. ovdje je podignut i kip Jánosa Hunyadija.

Kulturna četvrt Zsolnay

Simbol Pečuha je i tvornica keramike i porculana Zsolnay. Osnovala ju je obitelj Zsolnay sredinom 19. stoljeća i tijekom Austro-Ugarske Monarhije su bili svjetski poznati proizvođač keramike. U ovoj tvornici su izumljene mnoge stvari koje su je učinile slavnom i prepoznatljivom. Pirogranit se počeo učestalo koristiti u građevini toga doba i on je sastavni dio secesijskih pročelja. Isto tako, izumljena je i tehnika eozin – ona daje predmetima poseban sjaj, a sam postupak je i danas tajna. Tvornica je prošla mnoge uspone i padove i danas mnoge njezine zgrade više nisu u pogonu. Na tom je mjestu izrasla kulturna četvrt Zsolnay, kompleks s muzejima. Površina od pet hektara posve je obnovljena i sada je krase slikoviti parkovi i šetnice, 15 zaštićenih povijesnih zgrada i 88 javnih kipova Zsolnay. Posvuda su ugodni kafići, zanatske radionice i restorani.

U sam kompleks možete ući besplatno, no ulazak u zgrade košta, a cijena varira ovisno o tome u koju zgradu želite ući. Tu možete kupiti proizvode od keramike i porculana. Neki stariji sačuvani predmeti stoje i po nekoliko tisuća eura. Noviji proizvodi su svakako povoljniji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Ulica muzeja

Osim muzeja spomenute obitelji Zsolnay, ljubitelji umjetnosti će uživati i ulici muzeja koju krase Suvremena mađarska galerija, renesansni lapidarij, Muzej Ameriga Tota i Muzej Victora Vasarelyja.

Mi smo posjet Pečuhu iskoristili da posjetimo muzej poznatog mađarskog slikara Tivadar Kosztka Csontváry-ja, kojeg su zvali i “usamljeni div”. Radio je pejsaže, portrete, scene iz Svetog pisma, a najpoznatije djelo mu je “Usamljeni cedar” koje se također nalazi u ovom muzeju. Njegov umjetnički genij nije bio prepoznat za života, pa je umro ponižen i siromašan u 66. godini. To su te srednjoeuropske priče… Dođite i vidite njegovu zbirku, isplati se.

Okolica Pečuha

20 minuta vožnje od centra Pečuha uronit ćete u mirnu zelenu oazu – predivnu prirodu kojom dominira planina Mecsek. Sjeverno od mjesta Orfű, nalazi se Orfujsko jezero. Radi se o umjetno napravljenom jezerskom sustavu. Sve oko njega je uređeno tako da se uklopi u prirodu, a opet i da bude ugodno za boravak. Plaže su uređene i ljudi se ovamo dolaze rashladiti za vrućih ljetnih dana, a jezero je i raj za ribiče. U okolini jezera ima zgodnih restorančića i mjesta za uživanje u prekrasnom pogledu na prirodu.

Za one koji više vole aktivni odmor tu je planina Mecsek koja ima staze pogodne za laganiji i intenzivniji trening. Tako se Pečuh sa svojom vrlo lijepom okolicom i prirodom pokazuje idealnom destinacijom za gotovo svaki tip putnika.

Palkonya

Između ovih jezera smjestilo se prekrasno malo mjesto, Palkonya, u kojem se nalazi mala obiteljska vinarija i jako lijepo uređeni pansioni. Vinski podrum je otvoren i vikendom za slučaj da se baš tada zateknete ovdje.

Viljan

Nipošto nismo htjeli propustiti Viljan (Villány), najpoznatiju mađarsku regiju koja proizvodi crno vino i koja se može pohvaliti nekima od najskupljih crnih vina u zemlji. Ovdje se isplati doći na cjelodnevni izlet. Šetnje kroz čitave nizove nasada vinove loze doslovce liječe dušu. Ovo je raj za hedoniste, Viljan karakterizira submediteranska klima i u odnosu na ostale mađarske regije, ovdje ima najveći broj sunčanih sati u godini.

Nije teško doći do Pečuha, nije daleko, a toliko dobrih stvari, toliko impresija. Nevjerojatno je koliko se perspektiva može promijeniti ako se samo malo maknemo iz mjesta stanovanja. Putujte i to će vas oplemeniti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)