Home Blog S brda na brdo po San Franciscu

S brda na brdo po San Franciscu

636 views

Ukoliko imate samo 2 do 3 dana vremena za provesti u San Franciscu onda definitivno ne smijete propustiti naredne atrakcije.

Golden Gate most jedan je od najprepoznatljivijih simbola San Francisca. Svakako preporučam da ga propješačite ili prođete biciklom. Ukoliko ste više automobilski tip onda barem malo usporite i nakon prelaska mosta pronađite najbolje vidikovce kako biste doživjeli posebnost mosta i uhvatili super fotke.

Postoji nekoliko dobrih vidikovaca, a osobno sam posjetio Hawk Hill, Fort Point, Battery Spencer, Marshall Beach i Chrissy Fields te mislim da ni sa jednim ne možete pogriješiti. U svega par sati možete obići sve točke, pa ako imate dovoljno vremena moj je savjet  da probate obići sve. Most i pogled koji se pruža na San Francisco je čudesan, predstavlja nevjerojatan trud i moć uložen u njegovu gradnju. Osim prepoznatljive crvene boje i posebnog načina gradnje, ovaj viseći most u kasnim noćnim satima pod svjetlima i reflektorima nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Jedno od najvećih blaga San Francisca je i Golden Gate Park kojim godišnje prođe više od 13 milijuna posjetioca. Park se proteže na nekoliko tisuća hektara pa pruža mnogo više osim samo rekreacije i odmora. U parku možete pronaći konzervatorij cvijeća koji je među najstarijim građevinama parka i broji preko 1700 vrsta cvijeća od kojih je mnoštvo zaista rijetkih i možete ih samo naći ovdje. Između muzeja Young koji je i najstariji muzej San Francisca, te kalifornijske akademije znanosti koja je između ostalog i najveći digitalni svjetski planetarij, nalazi se i prostor za koncerte. Osim besplatnih koncerata koji se tu održavaju svake nedjelje, cijelo ljeto su tu i stolovi predviđeni za piknik i razonodu. Također osim građevina, tu su i druge važnosti koje su se smjestile u samom parku, kao što su japanski vrt, polja za tenis, jahanje konja, jezera, golf tereni, vrtuljci, grobnice… Da bi sve to prošli trebat će vam barem dan ili dva vremena jer je park zaista ogroman.

Između muzeja Young koji je i najstariji muzej San Francisca, te kalifornijske akademije znanosti koja je između ostalog i najveći digitalni svjetski planetarij, nalazi se i prostor za koncerte. Osim besplatnih koncerata koji se tu održavaju svake nedjelje, cijelo ljeto su tu i stolovi predviđeni za piknik i razonodu. Također osim građevina, tu su i druge važnosti koje su se smjestile u samom parku, kao što su japanski vrt, polja za tenis, jahanje konja, jezera, golf tereni, vrtuljci, grobnice… Da bi sve to prošli trebat će vam barem dan ili dva vremena jer je park zaista ogroman.

Ukoliko želite najbolji pogled na grad onda morate otići na Twin Peaks. Twin Peaks su 2 brda visine 282 metra i najveće su točke unutar grada. Imate otprilike 10-tak minuta vožnje autom od Golden Gate Parka.

Drugi dan u San Franciscu iskoristite kako biste prošetali gradom. Ulice koje idu gore dolje možda jesu malo teške i naporne, ali jedino tako ćete zapravo na pravi način vidjeti i iskusiti grad. Super doživljaj, a za malo novaca (7 dolara) je vožnja Cable carom koji je zaštitni znak San Francisca. S početkom od Fisherman’s Wharfa i sa zadnjom stanicom na Union Squareu, vožnja će vas oduševiti. Sve je vrlo originalno, od vozača koji je obučen kao da se nalazimo u 19. stoljeću, od kuda seže povijest Cable Cara do samih detalja unutra. Vožnja je vrlo ugodna i spora pa ćete imati vremena i za okinuti koju dobru sliku.

Na Union Squareu obavili smo shopping kojem je jednostavno bilo teško odoljeti i krenuli smo dalje pješke prema Alamo parku. Iako pomalo uspuhani radi stalnih uzbrdica i nizbrdica, koji su jedna od glavnih karakteristika San Francisca, uzbuđenje nam nije splasnulo. Visoke uske kuće baš poput onih iz filmova ponosno su predstavljale Ameriku i njenu jedinstvenost. Upravo takve kuće kojih će se vjerojatno svi sjećati su upravo one iz serije Full House koja se davnih dana prikazivala na našoj televiziji.

Posjetili smo i najzakrivljeniju ulicu na svijetu. To je ulica sa dugom povijesnom tradicijom koja sa lijeve i desne strane broji oko 250 stepenica, a po sredini se protežu jastuci cvijeća, za koje se vidi da su pomno njegovani tijekom cijele godine. S vrha ulica pruža se lijep pogled na grad što je još jedan razlog više za doći ovdje.

Nakon što smo prehodali pola grada odlučili smo nazvati Uber koji nas je za samo 5$ odvezao nazad na Fisherman’s Wharf kako bi nešto pojeli. Slavno brodsko pristanište i tržnica puna je turista. Centralni trg sa velikim znakom SF-a u obliku kormila i šetnjica oko njega su prepuni restoranima i štandovima sa suvenirima, ali i uličnim izvođačima. Ukoliko želite pojesti nešto jeftino, fino i morsko to možete učiniti na tržnici, a ako želite sjesti u restoran onda ćete morati izdvojiti i do 100$ za 2 osobe jer su restorani dosta skupi.

Ukoliko planirate vidjeti i zloglasni zatvor Alcatraz, onda svakako kupite karte i do mjesec dana unaprijed jer je tura jako popularna i teško da će biti slobodnih karata. Postoji dnevna i noćna tura i obje koštaju oko 50$ i traju 2 i pola sata. Karte možete kupiti ovdje.