Home Blog TURIZAM I ADRENALIN U PLUŽINAMA I FOČI

TURIZAM I ADRENALIN U PLUŽINAMA I FOČI

3161 views

Crnogorsku općinu Plužine i općinu Foča u Bosni i Hercegovini povezuje jedinstveni kanjon rijeke Tare, najdublji u Europi i drugi najdublji na svijetu. Ta mistična rijeka dala je i ime zanimljivom turističkom pothvatu ovih dviju općina iz dvije različite države. Pružile su ruku jedna drugoj kako bi stvorile projekt T.A.R.A. što je kratica za “Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura” koji financijski podržava Europska unija.

Područje vezano uz rijeku Taru i ove dvije općine obiluje jezerima, brojnim riječnim rukavcima, visokim planinama, izvorima, vodopadima, ali i povijesnim građevinama, stećcima, ruševinama drevnih kula… U općini Foča nalazi se i najviši planinski vrh Bosne i Hercegovine, Maglić (2386 metara). Voda je u cijelom kraju obiju općina posve nezagađena, priroda gotovo netaknuta, pa je velik dio područja proglašen strogo zaštićenim rezervatom (Nacionalni park Sutjeska, Nacionalni park Durmitor i Park prirode Piva).

Svi koji vole uživati u prirodi kakva doista jest dolaze ovamo u ribolov, na rafting, planinarenje… Sad su ove općine odlučile organizirano voditi turizam u ovom kraju, staviti se na turističku kartu svijeta kao atraktivna destinacija za sportski turizam koji je održiv i ekološki prihvatljiv, i one sad zajedno rade na provođenju razvojnih projekata.

PIVA
Park prirode Piva na sjeverozapadu Crne Gore svojim posjetiteljima nudi mogućnost aktivnog odmora uz rafting rijekom Tarom, biciklizam, planinarenje i free climbing, jahanje, zip-line… Za nešto smireniji odmor tu je mogućnost krstarenja Pivskim jezerom, vožnja jeepovima ili ribolov.

SUZA EUROPE
Sa svojih 146 km, rijeka Tara jedna je od najdužih rijeka u Crnoj Gori ali i jedna od najljepših i najizazovnijih rijeka u Europi i svijetu. Kanjon koji je dubila stoljećima dugačak je 82 km i s 1300 metara dubine drugi najdublji na svijetu, odmah iza kanjona rijeke Colorado. Tara se sastaje s rijekom Pivom na Šćepan polju, gdje je ujedno i granični prijelaz između Crne Gore i BiH, i potom se sve slijeva u Drinu. Rijeka Tara je pod zaštitom UNESCO-a kao biološki, hidrološki i geološki fenomen.

Ono što je za ljubitelje raftinga bitno, na njoj ima čak 69 brzaka koje je dosta izazovno preploviti u gumenjaku. Stalno se izmjenjuju snažni, raznoliki brzaci, vrtlozi, pjenušavi valovi. Taru zovu i “Suza Europe” jer je najčišća rijeka starog kontinenta.

PIVSKE RADOSTI
Uz rijeku Taru, ovaj kraj se jako ponosi rijekom Pivom koja teče kroz vrlo impresivan kanjon i ljubiteljima trekinga kroz kanjone nudi spektakularne prizore.

Ako ste ovisnik o adrenalinu, uz već spomenuti rafting, možete ići i na zip-line, odmah kod gradića Plužina. Tu ćete imati priliku letjeti iznad smaragdno-zelenog Pivskog jezera. Dužina zip-line-a je 1400 metara, što je vrlo impresivno! Ipak, njime ćete preletjeti tek komadić ovog jezera koje je dugačko čak 45 kilometra. Ovo je najveći rezervoar pitke vode na Balkanu. Ovim jezerom možete i krstariti ili istraživati prirodu kajacima.

JEZERA
I inače je Park prirode Piva jako bogat jezerima. Tu su primjerice Stabanska jezera, Veliko i Malo, te Trnovačko jezero i svako od njih ima svoju posebnu priču, no možda će vam biti najzanimljivije Trnovačko. Njega je priroda oblikovala u srce i doista je prizor kao iz bajke. No, kako je i u životu teško doći do prave ljubavi, tako je i do ovog jezera prilično teško doći.  Treba više sati napornoga hoda i nije za hobi trekere. Nalazi se na krajnjem zapadu Crne Gore, blizu granice s BiH. Krenete li iz Tjentišta možete do njega stići šumskim putem koji će vas voditi preko Dragoš sedla, gornjeg toka Perućice i katuna na Prijevoru. Katun je zapravo ljetno prebivalište stočara u planini, tu su kolibe i torovi za stoku. Nesvakidašnji prizor. Od Prijevora vas čeka još sat i pol hoda stazom koja će vas voditi do jezera. Postoji i teža treking tura koja vodi iz pravca Plužina uz rijeku Vrbnicu, pa pokraj Malog i Velikog Stabanskog jezera. Zbog velikog uspona i naporne staze od Plužina do jezera će vam trebati dobrih 5-6 sati hoda. Ovo prekrasno srce intenzivne zelene boje smješteno je na 1517 metara nadmorske visine, dugačko je 825 m, a široko 715 m.

Park prirode “Piva” krije i već spomenuta dva prekrasna ledenjačka jezera, Veliko i Malo Stabansko jezero. Ime su dobili po obližnjem selu Stabna. Veliko jezero se smjestilo na višoj nadmorskoj visini (1319 m) i kad je u njemu visok vodostaj, višak vode se slijeva u Malo koje je nešto više od sto metara niže (1194 m). U ljetnim ih mjesecima vole posjećivati ribolovci jer su bogata pastrvom, no zimi su oba jezera zamrznuta. Najlakše im se prilazi iz pravca Plužina, uz rijeku Vrbnicu i Stabanski potok. Veliko jezero, dugačko 305 metara, jako je lijepe zelene boje, no Malo (164 m dužine) je žućkasto zbog muljevitog dna.

KONJI  – STVARNI I POD HAUBOM
Ljubitelji konja i jahanja na svoje će doći u etno selu “Milogora”, u mjestu Trsa. Tu možete iznajmiti konje za jahanje. Turistička zajednica je jako dobro osmislila rutu kojom ćete jahati kako biste vidjeli brojne ljepote prirode, a opet, kako se ne biste baš izložili opasnosti. Podučavaju vas jahanju, a konji su dobro dresirani i sve je pod stručnim vodstvom instruktora jahanja.

Za one koji su malo manje skloni aktivnosti, a opet, vidjeli bi što je moguće više ove predivne prirode, u ponudi je i safari jeep-ovima.

VISOKO U PLANINAMA
Obožavatelji penjanja već znaju – Durmitor je nezaobilazna destinacija, barem jednom u životu treba ispenjati i njegove vrhove. To je najljepša planina u Crnoj Gori, od 1980. je pod zaštitom UNESCO-a, a nacionalnim parkom je proglašena još davne 1952. godine. Radi se o planinskom svijetu nevjerojatnih oblika. Tu su oštri vrhovi poput alpskih igala, masivne kupole, vertikalno prerezani vrhovi… Poznati vrh Prutaš koji je vertikalno naboran sa svojih 2393 m visine prve je alpiniste dozvao još prije sedamdeset godina.

Planinari će znati cijeniti i veliki planinski masiv na sjeverozapadu Crne Gore. Radi se o četiri planine koje okružuju Trnovačko jezero. To su Bioč, Maglić i Volujak. Najviši vrh skupine je Veliki Vitao (2396 m) na Bioču, dok najviši vrh Maglića, Veliki Maglić za njim zaostaje tek deset metara (2386 m). Na Vlasulji je najviši vrh Volujak (2336 m). Oko ovih impresivnih planina smještene su prekrasne kanjonske doline. Na istoku je kanjon Pive, na sjeveru i zapadu dolina Sutjeske, a na jugu dolina Vrbnice. Ovo kao da je ciljano napravljeno po nacrtima s neba! Posjetitelji navedenih dolina imat će što i slikati i ponijeti u srcu s ovog putovanja – doline imaju nevjerojatno atraktivne pejsaže koje tvore blistavi sprudovi, stepenaste zelene doline, uske klisure… U ovom planinskom lancu najzanimljivija je planina Volujak, na graničnom području s BiH. Na njoj ima jako puno tragova ledenog doba, pa je tako na visini od 1660 metara stvoreno i Volujačko ledenjačko jezero. Obronci planine, koji se strmo spuštaju prema Sutjeski, pružaju odličnu mogućnost opstanka divljih životinja. Zanimljiva je i informacija da je planina bogata ljekovitim biljem, bobičastim voćem i gljivama.

KULTURNA BAŠTINA
Među turistima se mogu zateći i oni koji vole proučiti i kulturnu baštinu kraja gdje dođu i tu neće biti razočarani. S obje strane granice ovo područje obiluje pravoslavnim crkvama, manastirima, drevnim kulama i utvrdama. Meni je najzanimljivija priča o Pivskom manastiru koji je prije bio smješten na samom izvoru rijeke Pive. Kako se rijeka stalno izlijevala, a i počela je gradnja hidro elektrane, pokazala se potreba za premještajem manastira. Priznat ćete, to je bio stvarno velik i jedinstven građevinski pothvat!

Manastir je inače građen punih 13 godina, davno, krajem 16. stoljeća, a upravo toliko je bilo potrebno i da se premjesti. Pothvat je bio vrlo složen s obzirom na to da je unutrašnjost ovog monumentalnog hrama, točnije 1260 četvornih metara, bilo oslikano freskama! Interijer manastira krase impresivni duborezi i pozlaćeni ikonostas iz 1638. godine koji je stvaran u tri etape, u periodu od 1573. do 1639. godine. Ikone su slikali najznačajniji srpski slikar ikona 16. stoljeća, Zograf Longin i kir Kozma, slikar freski s početka 17. stoljeća. Riznica ovog manastira jedna je od najbogatijih u Crnoj Gori s jednom od najvrjednijih zbirki starih rukopisnih knjiga i prvih knjiga otisnutih na Balkanu.

DCIM100MEDIADJI_0133.JPG

SMJEŠTAJ
U Parku prirode Piva, osim u privatnom smještaju, možete odsjesti i u eko selima, bungalovima, hostelima ili kampovima.

FOČA I NJEZINE RIJEKE
S druge stane granice, u općini Foča, u ponudi je rafting, planinarenje i pješačenje atraktivnim rutama, kao i ribolov. I ovdje je rafting na rijeci Tari, a uz nju ima čak 21 kamp s mogućnošću smještaja oko 1300 ljudi.

Ako ste ljubitelj najnovijeg hype-a među ekstremnim sportovima, dakle, canyoning-a, u Nacionalnom parku Sutjeska vas čeka kanjon rijeke Hrčavke kroz koji se možete provlačiti plivanjem, penjanjem, protiskivanjem kroz procjepe, ronjenjem… Tura traje 5 – 6 sati i srednje je zahtjevna. Idete s iskusnim vodičima i dobro je držati se njihovih uputa.

GRANICA U VISINI
Oni koji ne mogu živjeti bez planina, svakako se trebaju zaputiti na Zelengoru ili poći u osvajanje najvišeg vrha u Bosni i Hercegovini, Maglića (2386 m). Maglić je od Tjentišta, administrativnog centra Nacionalnog parka Sutjeska,  udaljen 20 km. Ima strme stijene i zbog toga je uvijek bio velik izazov profesionalnim planinarima. Na samom njegovom vrhu je granica između BiH i Crne Gore, a tu je i najdraže mjesto okupljanja svih planinara, Trnovačko jezero.

PLANINA S OČIMA
Zelengora je planina u Nacionalnom parku „Sutjeska“ i mnogi je smatraju  najljepšom planinom  na ovom području. Bogata je šumom, pašnjacima i jezerima, a vrhovi joj nisu tako oštri kako Maglić ili Volujak (koji se nadovezuje na Maglić). Ova je gora najpoznatija po velikom broju svojih ledenjačkih jezera, Gornje i Donje Bare, Orlovačko, Kotlaničko, Crno i Bijelo jezero i dr. Zovu ih „planinske oči“ i svakako ih vrijedi posjetiti. Na Zelengori možete odsjesti u nekoliko obnovljenih planinarskih domova.

KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU
Da, doista, ovaj nacionalni park nudi obje opcije, i pustinju i prašumu! Konkretno, prašuma Perućica je jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Europi. U samom srcu ove prašume nalazi se i vodopad Skakavac, viši od 70 metara. U ovoj prašumi ljudska ruka još nije stigla ništa uništiti, tu je velik broj stabala starijih od 300 godina, a sama prašuma je, smatraju, stara oko 200 tisuća godina! Neka stabla su ovdje visoka i više od 50 metara. Šuma je u nekim dijelovima posve neprohodna. U nju se može ući samo uz najavu i uz pratnju vodiča Nacionalnog parka Sutjeska.

S druge strane, krenete li starim putem na relaciji Foča – Sarajevo, na devetom kilometru ćete naići na rijedak prirodni fenomen – Pješčane piramide. Radi se o vrlo zanimljivim formama tla koje je tako oblikovano uslijed raznih atmosferskih utjecaja (kiša, mraz, vjetar…). Ovakve prirodne tvorbe postoje na samo nekoliko mjesta na svijetu: u Italiji u Dolomitima, u rumunjskoj regiji Valcea, u Srbiji u Đavoljoj Varoši i u SAD u Coloradu.

Ove općine otvaraju vrata turistima iz cijelog svijeta da vide netaknutu prirodu i brojne prirodne fenomene, a toga je danas na svijetu sve manje. Ovo nije tako daleko od nas i zaista se isplati skoknuti malo u susjedstvo.