Home Blog Zašto volim putovati?

Zašto volim putovati?

4892 views

Nikada nisam mogao pronaći jedinstven odgovor na to pitanje pa sam razmisljajući o sad već zavidnoj zbirci putovanja s više od 75 država u „dosjeu“ shvatio da jedinstven odgovor ne postoji. Razmišljajući o svim svojim putovanjima u meni se miješa bujica emocija, onakvih kakve niti jedna materijalna stvar nikada nije ni blizu uspjela izazvati.

Često prelistam slike sa svih svojih putovanja kako bih shvatio koliko sam bogat čovjek. Počet ću od Etiopije koja je bilo jedno od mojih najdražih, ali fizički najtežih putovanja. Siromaštvo i uvjeti života u Etiopiji toliko su loši, a bolest i glad sastavni su dio života gotovo svakog Etiopljanina. Ono što je vrlo tužno u usporedbi s uvjetima u kojima mi živimo je to da ih srdačnost ni u jednom trenutku nije napustila. Iako su uvjeti života loši to je ono što ću najmanje pamtiti. Hranjenje hijena, posjeta Mursi i Hamer plemenu i hrana čiji jedinstven okus nikada neću zaboraviti uz prirodne i povijesne ljepote samo su neke od stvari koje su mi se zauvijek urezale u sjećanje.

Svaka država i grad imaju određenu energiju i ono nešto što ih čini posebnima. Sjećam se kada sam prvi put posjetio Tajland. Bangkok – grad anđela, svakih nekoliko metara štand sa hranom, a porcije po osobi kretale su se uglavnom oko jednog pa do par dolara. U početku mi je taj „bučkuriš“ mirisa bio omražen, a kasnije kad sam shvatio koje se umijeće kuhanja i tisućljetne tradicije kriju upravo u tim mirisima i okusima shvatio sam da upravo to predstavlja Tajland. Bijeg od ulica u gradu poput Bangkoka može se pronaći na plažama Tajlanda koje se svrstavaju među najljepše na svijetu, a letovi između gradova su vrlo povoljni.


Posjetio sam i Vijetnam i Kambodžu gdje netaknuta priroda i hramovi Angkora ostavljaju bez teksta. Posjet Kini pamtim po šetnji Kineskim zidom koja je duga, ali nimalo naporna jer se tisućljetna tradicija osjećala u svakom kamenu pa je samim time i svaki korak imao neku posebnu težinu. Afrika je ostavila poseban dojam na mene. Nakon safarija u Nacionalnom parku Serengeti gdje sam čari divljine doživio iz prvog reda, apetiti za adrenalinom su porasli i samo stvarali još veću želju za ostalim putovanjima.

Nakon toga su uslijedili Malezija, Kuba, Indonezija, Filipini, Singapur, Japan i mnoštvo drugih za čije opise i avanture niti jedna cijela knjiga ne bi bila dovoljna.

Ono na što ću se posebno usredotočiti u sljedećim člancima odnosi se jedno od mojih zadnjih putovanje. Radi se o roadtripu po Americi u kojoj sam se nakon dva prijašnja posjeta i roadtripa odlučio i na treći, ali mnogo teži. Nakon 110 sati provedenih u automobilu i prijeđenih skoro 9000 kilometara želim navesti glavne razloge zašto volim putovati, biti izvan svoje comfort zone i koje su sve prednosti putovanja.

Neki će reći uzalud bačen novac, ali za mene su to putovanja koja život znače. Putovanja su avanture i sjećanja koje nikada neću zaboraviti te upravo ono što me zaokružuje kao cjelinu i popunjava sve one nedostatke koje sam možda u trenucima depresije pokušao nadomjestiti nečim materijalnim. Putovanja su jedina stvar na koju trošimo novac, ali postajemo bogatiji.


Putovanja će vam otvoriti oči
Kažu da nema kraja avanturi koju možemo imati samo ako je tražimo otvorenih očiju. Bombardirani negativnim informacijama iz medija često zatvaramo oči i zaboravljamo da svijet ima mnogo toga za ponuditi. Putovanja nam pružaju jedinstven pogled i doživljaj na svijet te mogućnost boljeg shvaćanja što mi predstavljamo u tom svijetu.

Putovanja će vam pomoći da bolje upoznate sami sebe
Novo okruženje znači nove izazove. Upravo će nas život „na cesti“ suočiti sa najviše prilika da upoznamo i iznenadimo sami sebe. Izlazak iz comfort zone u početku će nas možda smetati, ali na kraju ćemo biti mnogo samouvjereniji i ponosniji na sami sebe.

Putovanja stvaraju neraskidiva prijateljstva
Iako toga nismo ni svjesni putovanja iz nas izvlače ono najbolje. Upravo iz razloga što smo tada neopterećeni i iskreniji prema sebi to reflektiramo i na druge. Ne kaže se uzalud “što zračiš to privlačiš” pa tako prijatelji s putovanja često postaju jedne od najsvjetlijih točaka našeg života. Kada se ponovno uljuljate u rutinu svakodnevnice oni su tu da vas podsjete da je uskoro vrijeme za novo putovanje. Osim što postaju nova mjesta na mapi koja ćete htjeti posjetiti, kroz razgovor s osobom koja živi u drugoj državi i nova saznanja širite svoju perspektivu.

Putovanja vam otkrivaju nova zadovoljstva i vještine
Ponekad je potrebno biti daleko od kuće kako bi otkrili neke nove stvari o sebi. Počevši od toga što nas može učiniti sretnima do pronalaska skrivenih talenata za koje nikad ne bi znali da nismo „isplovili“ iz mirne luke. Popeti se na vrh planine ili odvažiti se na rafting nekad je izgledalo kao nemoguća misija, ali sada je to razlog za sreću. Razlog za pomicanje granica i traženja novog smisla života. Nešto što nas tjera da težimo višim vrhovima. Adrenalin kao nova ovisnost.

Putovanja nas uče novim jezicima
Iako zvuči kao mala stvar, naučiti tek pokoju riječ ili frazu nekog stranog jezika iza toga se krije mnogo više. Progovoriti pokoju riječ skoro zaboravljenog španjolskog za mene je na Kubi značilo izlaz iz sela u kojem nitko nije pričao engleski. Zadovoljstvu, ali i čuđenju nije bilo kraja jer su očito španjolske telenovele imale mnogo veći utjecaj nego što sam mogao zamisliti. Šalim se, ali takve vas situacije natjeraju da iz sebe izvučete ono najbolje. Naučite li se zahvaliti na tajskom jeziku za vas će to značiti zahvalnost od lokalnog stanovništva kao i lakše cjenkanje, a vašem zadovoljstvu neće biti kraja.

Putovanja su nove avantura
Od vožnje airbrodom po rijeci punoj krokodila u Evergladesu, do hranjenja hijena u Etiopiji, plivanja s dupinima na Kubi, safarija u Serengetiju, posjet Mursi i Hamer plemenu samo su neke od avantura koje je vrijedno imati. Putovanja te prvo ostave bez daha, a onda te pretvore u pripovjedača.

Putovanje je znanje
Putovanja nam daju stvarni uvid u stanje nekog grada ili države u kojem se nalazimo. Informacije koje su nam se u školi činile potpuno nezanimljive, sada iz prve ruke postaju zanimljiva stvarnost. Život u određenom gradu usađuje nam znanje o zemljopisu, ekonomiji, povijesti i mnogim drugim faktorima za koje nismo ni svjesni. Nikada nećemo zaboraviti naziv planine na koju smo se popeli dok ono što pročitamo često samo nakratko zauzima našu memoriju.