Home Blog Život je putovanje, a ne destinacija

Život je putovanje, a ne destinacija

667 views

Put od Los Angelesa do San Francisca poznatom Pacific Coast Highway rutom svrstava se među nezaboravna road trip putovanja. Osim pogleda na ocean i velike valove, kompletan krajolik će vas oduševiti. Vijugava cesta iza uglova skriva divne poglede, koji će vas ostaviti bez teksta.

Top 5 stvari koje ne smijete nikako propustiti na putu od Los Angelesa prema San Franciscu:

Santa Barbara

U Santa Barbari posjetio sam Stearns Wharf koji je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija. Radi se o najvećem dubokovodnom pristaništu od San Francisca do San Pedra. To pristanište najbolje bih objasnio kao dugački drveni mol koji ima hrpu restorana, suvenirnica i kafića. Ako posjetite neki od restorana ugodno ćete se iznenaditi svježom morskom hranom, ali više od toga oduševit će vas pogled na dugačku pješčanu plažu te surfere, jedriličare i lokalne ribare. Mjesto doista ima posebnu neku čar, možete satima sjediti na molu i bezbrižno uživati u pogledu. Ako imate vremena provozajte se “taxijem na vodi” ili otkrijte čari dubine oceana u “sea centru”. Osim navedenog, Santa Barbara poznata je i po mnoštvu prekrasnih plaža, botaničkom i zoološkom vrtu, muzejima i mnogim drugim zanimljivostima pa svakako nećete pogriješiti ukoliko vam ovo bude jedno od stajališta. Starije generacije vjerojatno će se sjećati i popularne serije Santa Barbara koja se 80-ih i početkom 90-ih prikazivala na HTV-u, a radnja joj se odvijala upravo ovdje.


San Luis Obispo
Mnogi ga nazivaju najsretnijim gradom Kalifornije upravo zbog toga jer će vas svojom bogatom ponudom i načinom života potpuno razmaziti. Mali studentski gradić, ali ne i manje romantičan, mnogi svrstavaju među najdražu destinaciju tijekom putovanja. Zbog agrokulture koja je vrlo rasprostranjena, velika važnost pridodaje se farmer’s marketima,  nešto poput zagrebačkog Dolca. Za razliku od Dolca to nije obična tržnica na kojoj se prodaju najsvježije namjernice već se svakog četvrtka Higuera Street zatvara na tri sata i prerasta u ulični party koji vrvi od uličnih zabavljača, turista i lokalaca, ali i najukusnijih roštilja te ostale finger food hrane. Sumnjam da bi se naše bakice s Dolca bunile kada bi im kroz dobru zabavu turistička zajednica povećala prodaju. Uz dobru hranu ide i dobro vino pa ovaj gradić ni tu nije podbacio. Edna Valley i Arroyo Grande Valley poznate po dobrim berbama razmazit će vas šetnjom vinogradom, ali s čašom vina u ruci. Romantika zagarantirana! Ukoliko ste avanturistički tip svidjet će vam se pješačke i biciklističke staze koje prolaze kroz cijeli grad. Parkovi, šume i prekrasna jezera otvaraju bezbroj mogućnosti avanturi, moj savjet da ovdje provedete barem 2 dana.

Hearst Castle 
Prekrasan dvorac sagrađen u 20.stoljeću od strane Williama Rudolpha Hearsta, koji je izgradio najveći lanac novina u Americi, te je svojim metodama i načinom rada imao vrlo snažan utjecaj na razvoj američkog novinarstva. Osim toga njegov dvorac i dan danas impresionira oko milijun posjetitelja godišnje. Razgledavanje dvorca je podijeljeno u nekoliko tura, prva se odnosni na Grand Rooms, Upstairs Suites i Cottages&Kitchen i Evening tour, a cijene ulaznica se kreću od 25 dolara za odrasle, a za djecu stariju od 5 godina 12 dolara. Ture svakako treba rezervirati, te provjeriti dostupnost i radno vrijeme za određeni termin. Svaka tura traje oko 60 minuta te bez obzira koju izabrali sigurno nećete pogriješiti. Osobna preporuka za prvi put ukoliko uzimate samo jednu turu odlučite se za Grand Rooms.

Elephant Seal Rookery
Vrlo zabavan dio puta bilo je promatranje morskih lavova. Uzduž prekrasnog obalnog dijela Kalifornije svoje mjesto pod suncem pronašle su ove smiješne i vrlo razigrane životinje – morski lavovi. Kao još jedan od dokaza da su najbolje stvari u životu besplatne upravo je prizor na koji sam naletio. Deseci morskih lavova, od kojih su neki bili bebe, poput djece su skakutali jedno po drugom i lovili se po plaži uz ocean, dok su nasukani roditelji tražili malo mira i odmora i tek svakih nekoliko minuta pokazali znakove života. Sve što vam treba kako biste ovo vidjeli je malo više pažnje tijekom vožnje Pacific Coast Highweyem kako ne bi promašili znak i naravno želja za novim iskustvima.

Big Sur
Često ga smatraju nacionalnim blagom SAD-a te ga također i smatraju jedinstvenim spojem zemlje i oceana. Razvedena obala i planine koje se izdižu iz oceana čine savršeno umjetničko djelo s potpisom prirode. Neprocjenjivo iskustvo kao i prizor. Poznat je Big Sure Cone Peak koji je na nekih 1571 metra nadmorske visine te također predstavlja jednu od najposjećenijih turističkih točaka. U ovome ćete uživati, a kada prelistate slike nakon obilaska pomislit ćete da ste bili na misiji za National Geographic, zaista prekrasno te također besplatno.